Gläntan i Advent

Har knappt varit ute i trädgården senaste månaden. Regnet vräker ju ner, och snuvan ligger tung över familjen. Inte utan att man längtar att få fixa julgrupper. Var nere i trädgårdsbutiken för att köpa amaryllislökar men höll på att sätta i halsen då de kostade dryga 100-lappen. Fick investera i ett par "växthusuppdragna" Det skall nog bli bra det med. Dessa skall bli vita.


Har dock varit ute och grävt upp min gran. Det är det närmaste trädgårdsskötsel jag ägnat mig åt senaste månaden. Köpte en minigran förra året och hade vid entrén. När det var dags att avsluta julen så var det ju fortfarande liv i granen. Har väldigt svårt att slänga växter som lever. Så den har fått överleva sommaren i skydd av komposten för att återuppstå även i år. Så en liten uppdatering av Entrékrukan ger. 


Med en liten ljusslinga så ökar vinterkänslan.


Gjorde misstaget att köpa en storlåda med småcitrusar. Det visade sig att frukterna var inte bara små de var sura och torra också. Efter att testat oss igenom halva lådan i hopp om att någon skulle vara god. Fick de bli dekoration istället. Skivade upp några av frukterna och torkade i ugnen. Det kommer att bli många Citrusskivor i julgrupperna i år. Adventsljusstaken fick din beskärda del tillsammans med några Stjärnanis.


Testade även att torka hela frukter men det blev inte alls bra.

 

När förkylningen lagt sig blir det nog några Hyacintgrupper. Skulle snuvan komma tillbaka så kan man gissa att det är hyacinterna som är skyldiga.


Njut av November

Det blev minsann en liten dörrkrans. Hittade en ny stig i skogen som var ett lingonstråk utan like, skall komma ihåg det till nästa år. Grannens Honungsros fick offra några nypon (Jag frågade först)


Några ljuspunkter just nu, en Gullviva som fått för sig att blomma om och likaså en Salvia, har glömt vilken sort.

För att dölja det mörka hål som blev i rabatten när jag grävt upp Dahliorna tryckte jag ner att antal (5) Blomsterkål, men det blev så futtigt så jag bryr mig inte om att visa det på bild. Dock passade jag på att gräva mer lite Påsk- och Pingst- liljelökar när jag var på gång. De kan fylla ut i vår innan det är dags att gräva ner Dahliorna igen. Testar lökkorgar för första gången vi får se hur det blir.  Så kan jag förvara lökar och lökkorgar i dahila-lådan över sommaren, och maken slipper undra varför jag måste spara en tom låda.  Förhoppningsvis bättre massverkan än de fem ”kålhuvena” .

Annars händer det ju inte så jättemycket ute i Trädgården nu. Det mesta skall ju vara iordninggjort inför hösten, eller hur.  Under det som är kvar av min stackars ros efter rådjurens * framfart har jag lagt en hög ihop räfsade löv, skyddar roten och bryts ned till näring, visst är det bra.

Passa på att Njuta av November, mysa inne en ledig dag, lyssna på regnet som vräker ner ute och gläds åt att slippa gå ut, planera och dröm om våren och sommaren i trädgården,  kika på vad man kan göra åt växterna inne. Visst låter det härligt, närmre sanningen ligger att man måste addera några gnälliga barn som inte heller vill gå ut men inte vill göra något annat heller mer än att tjafsa med varandra . Jag rymmer till trädgårdsbutiken för att köpa Amaryllislökar. Vill man själv dra upp


Amaryllisar,                      Hyacinter                      eller Tazetter
till advent eller jul så är det hög tid att köpa och plantera lökarna nu. Jag har aldrig lyckats få Amaryllisar att blomma om lagom till jul. Jag har en som står bakom köksgardinen och den har hållit sig grön och fin hela tiden så den får stå kvar. Ungefär vartannat år kommer det en blomstängel under sommaren.  Men jag har definitivt inte att få Amaryllisarna att överleva efter att ha fått vara planterade ute över sommaren. Sniglarna älskar dem (också).  Hyacinter däremot har jag lyckat få att överleva och blomma om ute, de får ju bli en uteväxt i fortsättningen.  Det trista med hyacinter är att så många är allergiska. Ta det lungt med hyacinter om Du ofta är snuvig i advent.

Häromdagen plockade jag ned det elektriska snigelstaketet vi skaffade mig i våras. Om det verkade avskräckande eller bara var ett positivt snigelår dvs. lite sniglar vet jag ej. Men ”spela roll” det var lite sniglar i alla fall. Kanske skall prova att försöka få Amaryllisarna att överleva kommande sommar.

För något år sedan hade trädgårdsbutiken missbedömt intresset för egenuppdragna Amaryllisar och reade ut dessa veckan före jul (vem vill ha en röd Amaryllis i januari?) JAG!  Jag frossade i Amaryllisar och gjorde massplanteringar, en del blev riktigt bra. Tyvärr har butiken varit bättre att bedöma åtgången på lökar nu. Men man kan ju ha lite is i magen och hoppas.

Det blev lite ont om bilder på här så jag drygar ut med några av sommarens Dahilor.

 

Om någon är nyfiken på hur en Honungsros ser ut.

 

 

Vi hörs i December

Emelie
*Funderade på att klippa in ett recept på rådjur, men då jag inte har någon personlig erfarenhet av att tillaga detta får ni leta på nätet själva.

De bilder jag inte tagit själv kommer från Wikipedia


Innan Frosten

Har vi tur så kommer inte årets första riktiga frostnatt förrän i oktober.  Det har varit kyligt och bilrutor har skrapats.  Själv fick jag tydlig information om att temperaturen kröp ned . Min väder- och temperatur- intresserade make visade sig ha en programmerbar (!) termometer i sovrummet.  Termometern var programmerad att larma när temperaturen gick under 2 plusgrader.  Detta skedde ca halv fyra härom morgonen.  Inte läge att gå ut och stoppa om Dahliorna.

 

Dahliorna tål inte frost, knölarna måste grävas upp om man vill ha kvar dem.  Man kan lägga fiberduk över blommorna och på så sätt skydda mot nattfrosten, och förlänga blomningen.  Jag brukar låta frosten tala om för mig att nu är det dags att gräva upp dahliorna.  Det är ju inte så att man måste rusa ut första morgonen och gräva upp knölarna om frosten tagit det ovan jord. Det går alldeles utmärkt att vänta ett par dagar, t.ex. till helgen om man inte hinner innan.  Bara för att det är kallt i luften så har det ju inte hunnit bli tjäle i marken.
I somras satte jag band (klippte remsor av en plastpåse) längst ned om plantorna (banden doldes av alla blad) och skrev med vattenfast penna   t.ex. ”vit låg” eller ”rosa hög” för att underlätta planteringen till nästa år. I år hade ju den låga vita hamnat bakom den höga vinröda och fick liksom ingen riktig chans. Den rosa höga däremot stod alldra längst fram.  Ser Du vilken blomma som är vilken går detta ju fortfarande att göra åtminstone höjden, om du inte redan ha järnkoll på detta.  Jag klipper ned dahliorna till ca 20-30 cm höjd (ger ett bra handtag) och gräver upp med en grep, skakar av jorden, sen får de ligga och torka på tidningspapper ett par dagar (till makens förtret) innan jag lägger knölarna luftigt i en stor kartong, om man vill kan man lägga torv runt.

 

Frostkänning talar även om att det är hög tid att sätta upp en limring runt varje fruktträd . Detta skall hindra insekter framför allt frostfjärilen från att krypa upp i trädet och lägga ägg, larverna kan kaläta trädet.  Lite beroende på hur många träd man har och hur stora de är räcker ett paket i flera år. Lite kladdigt men tar inte många minuter per träd.

 

 

För att inte tala om utomhuskrukorna, sommarblommorna är ett passerat kapitel men det finns massor av fina växter som tål ett par minus, astrar, krysantemum, kål, det är bara att botanisera(!) i närmaste växtbutik.

Detta är inte riktigt före och efter men bra nära

Var försiktig med att städa allt för mycket i rabatterna låt perennerna vissna ned själva. Klipper man ned plantorna, framförallt gäller detta prydnadsgräs, rinner vatten in i plantan och det är det nästan garanterat att den ruttnar bort.  Räfsa ihop löv och lägg de under buskar. Rosorna vill gärna ha en luftig lövhög runt stammen innan vintern.

 

Vissa perenner har vuxit sig stora under sommaren och går att dela, antingen på fler ställen i egen täppa eller dela med sig till andra, är det någon som har garanterat rådjursfritt så delar jag gärna med mig av mina Flox.
Andra plantor självsår sig och får flyttas till ”rätt” ställe, nu eller till våren.

 

Klipp gräsmattan en sista gång ganska högt ca 5 cm, även detta klipp kan läggas under buskar.

Ta in pelargonerna, för vinterförvaring.

Krukor med perenner som skall var kvar ute måste isoleras, förra året räckte bubbelplast och säckväv åtminstone till Klematisen som ju ändå vissnar ned. Den uppstammade Eldkronan överlevde inte, och det misstänkte jag nästan även om jag i det längsta hoppades att det skulle räcka med säckväv, bubbelplast och skyddat läge när rekommendationerna sa ljust och svalt sa 10 grader.


 

Fortfarande gott om tid att gräva ner vårblommande lökar,
så som Påskliljor
och Pingstliljor(Narcisser)

Lök-lökar (Allium)

Kejsarkronor och Kungsängslilja (Fritilarior).

Tyvärr åt Liljebaggen upp mina Kejsarkronor i våras men då de är rådjurssäkra så får de en ny chans.

Och jag har planterat en fullständigt gigantisk Allium lök hoppas att blomman blir GIGANTISK den också.

 

Tulpaner kan man plantera hur sent som helst, nästan spätta ner i jorden.

Jag är kluven till Tulpaner, jättefina men även rådjurens favoritmat. Skulle bara rekommendera tulpaner om man bor på en garanterat rådjursfri ö eller har trädgård omhägnad med två meter högt staket.  Rådjur skall serveras som filé eller sadel med sås potatis och gelé.

 

Även krokus och pärlhyacint är fint men rådjuren gillar ju dessa med . Alla dessa vårblommor vill ha väldränerad jord. Gräv bort den värsta leran och ersätt med mull.

Nu tänkte jag se om jag kunde hitta nypon och ris för att göra en dörrkrans att hänga vid entrén.

Vi hörs i november

Emelie

De bilder jag inte tagit själv kommer från Wikipedia


Välkommen till min nya blogg!

Min ambition är att skapa en kom-i-håg-lista för i första hand trädgården men även annat växtrelaterat pyssel kan komma med.

 

Emelie


RSS 2.0