Fimbulvinter

Snön ligger vit inte bara på taken utan även i Trädgården.

Uppstickare

en Stockros(!)

Inbäddad Lavendel


Härromdagen tog jag dock och grävde bort så mycket som möjligt av den den skyddande snön från komposten. Jag körde ned en grep och försökte hacka lite, det var dock tämligen djupfruset. Tanken bakom detta mystiska betende var att få ner lite kyla djupare i komposten, så att även alla snigelägg fick känna på vinter och iskyla för att förhoppningsvis därefter gå hädan.

Lite omplanteringsexperiment:

Detta monster var en gång en liten knubbig Våreld/Höstglöd,rosa vill jag minnas. Då känns Våreld bäst . Skall testa och se om det funkar att plantera om. Jag satte några skott direkt i planteringsjord. Hade tänkt och sätta dem i Såjord men hittade ingen i trädgårdsbutiken. Sen satte jag några skott i vatten för att se om det lättare bildas rötter där. 


Al-folien fyller ingen annan funktion än att dölja plastbunken.

Börjar drömma om vårblommer.
Vill minnas att jag har ett "rekord" på "1:a utslagna Snödroppen" från 5 februari något år. Känns inte som det rekordet slås i år inte när snön ligger halv meterdjup.

Längtan till våren får symboliseras av dessa Blåsippor från förra året.

Gott Nytt År

Eftersom snön ligger som ett skyddande istäcke över trädgården så får den dala här ett tag till. Åtminstone på index-sidan :-)

Det nya trädgårdsåret inleds med att fortsätta att inte göra någonting, snön sköter skyddet.  I alla fall så länge den inte lägger sig alltför tung. Sen kan ju den otäcka Bambi komma och krafsa. Sonen kom instörtande och meddelade stolt att han minsann sett rådjursspår, vilket förefaller högst troligt då de stryker omkring här. 

Har spanat lite efter knoppar på Julrosen men de verkar ligga i djup dvala. Tror inte att Bambi gillar dessa, det har ju fått stå kvar ett par år i alla fall.


Har även ägnat mig åt drömma om kommande projekt. Det är en utmärkt tid att dra upp storslagna planer. I år SKALL vi/jag ta itu med slänten. Tänkte testa en variant med att tidigt på våren lägga ut gamla tidningar och jord för att kväva gräset, får läsa in mig lite mer på detta. Kanske dags att börjar spara tidningar? Högen med gamla tidningar växer visserligen fort men skall man täcka 50 kvm så behövs det väl ett gäng? Vad kan det bli en (1) kvm per dag? Då får vi väl ha en eller två månader (Var skall detta förvaras?)

Är man lagd åt inomhussådd så är det ju hög tid att läsa frökataloger. Vissa växter skall ju börjas tidigt detta är inte min starkasida så det får någon annan tipsa om. Det finns ju massor att välja på och vill man ha MYCKET blommor så är det ju bra mycket billigare att dra upp egna plantor. Sen vill man kanske inte ha 40 stycken av samma sort då får man leta upp någon som dragit upp något annat och byta. Någon som är intresserad?

Tomater brukar det bli en omgång av men det får vänta lite, och luktärtor är ju ett måste, får vänta ännu en tid.


Det är synd att säga att vi är självförsörjande på grönsaker. Lite pedagogiska morötter, förra året blev de tveksamt tjockare än sytråd, och ett eller två kok potatis. Men detta var ju visserligen innan vi tagit itu med slänten så vem vet nästa nyår har vi kanske ätit egna rotsaker hela hösten. Kanske skall kika lite på roliga morotssorter i alla fall, även om de inte behöver förodlas.   

Julblommorna prunkade och vissnade utan att jag tog mig tid att dokumentera dem i sin fulla prakt. Finns det torr, mörk och inte för sval förvaringsplats kan man spara Hyacinterna och sen gräva ner dem till våren. Kanske kommer de till hösten, kanske till nästa vår, kanske blir de jordförbättring. Kommer de tillbaka brukar det bli som "urspringligare variant" men det behöver ju inte vara fel. Tänkte jag skulle gräva ned överlevande Hyacintlökar i ovan nämnda slänt.
Även Amaryllisarna tänkte jag att jag skulle chansa att se om de vill komma tillbaka. Amaryllisarna får stå kvar inne i ljuset och värmen. Dock kanske på en mindre framträdande position. Visst kan man spara stängeln och vänta på att växten kanske skall gå i frö och roa sig med att dra upp en helt ny planta men någon måtta får det vara, jag skär av hela stängeln när klockorna vissnat och vattnar som vilken krukväxt som helst. Sen gräver jag ned lökarna till sommaren. Vi har ju nu mera ett elektriskt Snigelstaket att skydda oss mot de slemmiga amaryllisätarmonstren.


Denna skall dock få en chans att blomma ut innan den skärs ned och allt "guldet" stuvas undan.


Kanske ett högre elstängsel mot rådjuren? Misstänker dock att den "kräm" som krävs för att hålla rådjuren borta inte kan sättas upp i ett radhusområde hur som helst.

De bilder jag inte tagit själv kommer från Wikipedia

RSS 2.0