Snösmältning!!!!

Hurra!  Snön smälter undan raskt nu.

Första Snödropparna har äntligen tittat fram. Jag har med avundsjuka blickar sett hur Snödroppar och Vintergäck frodas gynnsamma lägen i andras trädgårdar. 

Genom snön kämpade sig dessa små stackare.


Nu börjar det på allvar klia i trädgårdsfingrarna.

Luktärtorna är planterade.


Jag börjar få användning för mina "lump-förråd". Rullsamlandet fortsätter dock då jag tänkte att jag skulle testa metoden på morötter.

Inte för att Rosen står i full sol men jag stoppade om den i alla fall.


Vinterns Ljusgran har fått en "make-over" Jag kallar arrangemanget "...och julen varar än till påska"


Det är fortfarande fruset i krukan men Kålen hade gjort sitt för länge sen och var inte längre dold i snö. Något annat krävdes. Jag spettade loss Kålplantorna och tryckte dit lite VÅR istället . Två småpåskliljor, En Scilla och en Krokus som inte syns än. 

Beskära fruktträden?


Många fruktträd kan man i princip beskäras närsom på året. 
Själv klippte jag våra träd i höstas, det är två ganska unga äppelträd så sekatören räckte. Men jag skall trimma lite som missats.  En fördel med att klippa på vårvintern är att det inte finns en massa löv i vägen och att man tydligt ser grenarna, en annan att man får en massa vackra kvistar att ta in och sätta i vas. Man skall dock inte som jag gjorde ett år ta bort så mycket att man tar alla blommor. Inga blommor -> inga äpplen. Men det var fint i vasen inne.
Då vi har en liten trädgård klipper jag träden mer med fokus på att hålla dem små, och som jag tror blir snyggt än att maximera fruktsättningen.

Eftersom det fortfarande ligger nästan en halvmeter snö i trädgården och snön bär kunde jag se över äppelträden. Snön kommer att komma till nytta att stå på så att jag når högre.

Men jag vill bli av med snön, går runt och krafsar i snökanten i ett försök att hjälpa solen att åtminstone få bort snön från altanen. Funderade på att lägga ut svarta sopsäckar i solen för att öka värmen i solen.

Tänker man kalka sin gräsmatta kan det vara läge att nyttja den (förhoppningsvis) allra sista snön. Genom att kalka på snön "smälter" kalken ned i gräsmattan med snön.

Det är med skräckblandad längtan jag ser fram emot våren. Vad har överlevt, vad har fått ge vika för Kung Bore? Klematisen i kruka  är jag lite orolig för.
Snötäcket skall ju visserligen skydda, barfrost kan vara bra mycket värre än en massa snö. 
Inte för att jag har någon själv men Buxbom måste täckas över nu. Solen tar hårt och vatten avdunstar från bladen samtidigt som rötterna står i tjäle och inte kan ta upp vatten. Även andra växter som står i skyddade söderlägen kan behöva skyddas. Tror att jag skall lägga något över min Ros. 


Annars har tomat-fröna grott och växter snällt. Jag tog bort alla "svagare" plantor så nu har jag en planta per kruka.  I en av krukorna hade inget frö grott så jag tog och testade att flytta en planta. Det verkar som det gick alldeles utmärkt. Tomater är tåliga.  Aklejorna har inte behagat visa sig men de får ett par veckor till på sig.  
Sen börjar det att bli läge för att så fler frön.



Var på Bokrean och fyndade(?) lite. Lättjans trädgård och Latmans trädgården - nu ännu latare. Man kan kanske ana ett tema.

RSS 2.0