Nu vill jag ha vår!!!

Nix, nu får det vara nog med vinter. Nu vill jag ha vår.
Snön ligger ännu djupare än för ett par veckor sedan.

Jag fotade äppelträdet i tron att det inte kunde bli mer snö.  

Men det kunde det. Trädet ser ut som en buske när hela stammen är dold i snö.


Någon som minns den lilla granen jag satte en ljusslinga i före jul? Här är toppen!





Visst är det vackert med den vita snön men jag vill ha mer färg i trädgården.

Såddförberedelser



Det är dags att börja förbereda luktärtssådden. Inte så att det redan är dags att så, utan det är hög tid att börja spara tomrullar (från toa eller hushållspapper) och ett par glassburkar, (glass inte glas). Luktärtornas långa rötter skadas lätt om de tas upp ur en låg sålåda. Genom att så dem i stående rullar (som man sen gräver ned, rullarna multnar bort) så skonas röttena. Luktärtor är ett måste. Pedagogiskt lätt att plantera med barnen (stora frön), växer snällt och blommar mer ju mer man plockar.

Som förberedelse inför fröinköp har jag gjort en liten inventering av de gamla fröerna jag hade kvar. Dels från det jag sådde förra året och de fröpåsar jag "fyndshoppade" till halva priset i höstas. Jag minns bestämt att jag köpte Vallmo, jag undrar var jag har lagt den påsen? Eller sådde jag dem sent i höstas? Har ett vagt minne av att jag lade några fröpåsar på ett "bra" ställe, förhoppningsvis hittar jag dem innan Sommaren är här. (Så länge snön faller är det ingen fara)



Bland annat skall jag (återigen) testa och så Aklejor. Enligt den ena beskrivningen så skall de kunna blomma redan första året om de förodlas tidigt. Jag är mycket förtjust i Aklejor men hittills har jag bara lyckats med plantor (och så sparar man ett år). Förra året satte jag bortklippta blomstänglar i en nedgrävd flaska så fick de stå i ett hörn och fröa av sig. Det fanns massor med små plantor i höstas och det skall bli spännande att se hur många som överlevt (när/om snön smälter bort). Planen är att ha en "mur av Aklejor " mot skogskanten. Rådjuren ratar Aklejor så tanken är att de kanske inte vill gå in i trädgården om de måste forcera ett aklejasnår först.

Ytterligare såförberedelse: Tänkte vara en "snäll mamma" och köpa en påse pinnglassar till mina barn. Tänkte ha pinnarna för att skriva var jag har sått vad. Jag vet att det går att köpa "riktiga" pinnar men det har ju barnen ingen glädje av.

Just nu sparar jag alltså tidningar (till täckodlingen), papprullar (till luktärtorna) och glasspinnar (till förodlingarna i allmänhet) Det är trångt i förrådet.

Och så faller det mer snö....

Fast man kan ha lite nytta av snön. Om man vill göra en ny rabatt eller lägga en gång genom trädgården, kan man i skala 1:1 pulsa upp gången eller en rabattkant i snön och på så sätt få en bild av hur det skulle kunna se ut.  Eller skotta upp en stor hög och känn efter hur det skulle funka med en upphöjd rabatt i något hörn eller varför inte i mitten.


De bilder jag inte tagit själv kommer från Wikipedia

RSS 2.0